Συχνές ερωτήσεις

οκ Εδώ καταθέτουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις. Κάντε κλικ στις ερωτήσεις που σας ενδιαφέρουν για να ανοίγει ή να κλείνει το πεδίο με την απάντηση.

Αν θέλετε να καταθέσετε δική σας ερώτηση ή σχόλιο, αφήστε τα στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

• Τι είναι το Εναλλακτικό Δίκτυο Ανταλλαγών Free Economy;

Είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Εναλλακτικό Δίκτυο” που έχει σαν σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης, της δημιουργικότητας και της υποστήριξης υλικής και ηθικής μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινωνίας.
Η κεντρική ιδέα λειτουργίας του “Εναλλακτικού Δικτύου Ανταλλαγών Free Economy” την παρουσιάζουμε και στο βίντεο που ακολουθεί:

Στη συνέχεια, θα αναφερόμαστε στο «Εναλλακτικό Δίκτυο Ανταλλαγών Free Economy» ως «δίκτυο», για συντομία.

• Τι είναι το «εναλλακτικό»;

Έτσι ονομάζουμε το κοινοτικό νόμισμα του δικτύου με το οποίο συναλλασσόμαστε. Έχει αξία ίση με το ευρώ (1 «εναλλακτικό» = 1 ευρώ). Επομένως μια υπηρεσία αξίας 100 ευρώ παρέχεται μέσω του δικτύου με 100 «εναλλακτικά».

Ίσως η βασική διαφορά του ευρώ από το «εναλλακτικό» είναι ότι το ευρώ (όπως κάθε συμβατικό νόμισμα) στηρίζει την αξιοπιστία του στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες, ενώ το «εναλλακτικό» στηρίζει την αξιοπιστία του στην εμπιστοσύνη προς το δίκτυο και τους ανθρώπους που το αποτελούν.

• Με ποιους τρόπους μπορώ να κάνω συναλλαγές στην free-economy.gr;

Είναι τρεις οι τρόπου που μπορείτε να συναλλάσσεστε ανάλογα με το αν είστε:
α) απλός επισκέπτης του ιστοτόπου,
β) εγγεγραμμένος στην free-economy.gr ή
γ) μέλος του δικτύου (προϋποθέτει να είστε εγγεγραμμένος και στην free-economy.gr).
Στον πίνακα παρακάτω παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης:

πλεονεκτήματα.Για τις χρεώσεις δείτε και την σελίδα τιμολόγησης.

• Πώς μπορώ να γραφτώ στο δίκτυο;

Αφού εγγραφείτε πρώτα στην free-economy.gr, θα συμπληρώστε την αντίστοιχη αίτηση με τα στοιχεία σας και την παραδώστε σε έναν αντιπρόσωπό μας. Για λεπτομέρειες δείτε τη σελίδα εγγραφής στο δίκτυο.

• Πώς μπορώ να αναζητήσω μια υπηρεσία;

Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάτε στη σελίδα αναζήτησης υπηρεσιών. Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε μια υπηρεσία με τρία ταυτόχρονα κριτήρια: Επαγγελματική κατηγορία, Περιοχή και Τρόπο συναλλαγής.
πεδία αναζήτησης
Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε μια “λέξη κλειδί” στο πεδίο αναζήτησης που βρίσκεται πάνω δεξιά σε όλες τις σελίδες του ιστοτόπου μας. Το πεδίο αυτό αναζητά στους τίτλους και στις περιγραφές όλων των δημοσιεύσεων για να βρει αν υπάρχει η λέξη που υποβάλλατε.

• Πώς γίνονται οι διμερείς συναλλαγές;

Μέσα από την free-economy.gr, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν ο ένας τον άλλον.
Την ευθύνη των συναλλαγών την έχουν τα εμπλεκόμενα μέλη και μπορεί να γίνει είτε με άτυπη φιλική συμφωνία είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό συμβόλαιο.

• Πόσο ασφαλείς είναι ο ιστότοπος και οι συναλλαγές μου;

security Όλες οι σελίδες της free-economy.gr που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένες με τεχνολογία SSL κι ο ιστότοπος έχει επιπλέον ειδική μέριμνα για την προστασία από “επιθέσεις”.

Όσον αφορά στις πληρωμές: Για τους απλούς εγγεγραμμένους στον ιστότοπο που πληρώνουν σε ευρώ, οι πληρωμές γίνονται μέσω του εξαιρετικά ασφαλούς PayPal (το οποίο δέχεται και πιστωτικές κάρτες). Οι συναλλαγές με “εναλλακτικά” μεταξύ των μελών του δικτύου γίνονται μετά από επιβεβαίωση στο e mail που δηλώσανε κατά την εγγραφή τους στο δίκτυο. Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος μάντευε τον κωδικό με τον οποίο είστε εγγεγραμμένος στον ιστότοπο, θα έπρεπε να μπει και στο e mail σας για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. (Είναι αυτονόητο ότι σας προτείνουμε να βάζετε κωδικούς που είναι αδύνατον για τους άλλους να μαντέψουν).

Πέραν αυτών, 1) κρατούνται καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του ιστοτόπου σε δύο ανεξάρτητους servers και 2) κρατούνται επιπλέον αντίγραφα ασφαλείας των συναλλαγών κάθε φορά που γίνεται μία συναλλαγή (επίσης σε δύο ανεξάρτητους servers).

• Πώς εξασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές στους λογαριασμούς όλων των μελών είναι απόλυτα φερέγγυες;

three-member committee Όλα τα μέλη του δικτύου έχουν ανα πάσα στιγμή πρόσβαση (μέσω του προφίλ τους στον ιστότοπο) στο αναλυτικό ιστορικό των συναλλαγών τους, το διαθέσιμο υπόλοιπο για αγορές και τα άλλα στοιχεία του λογαριασμού τους (ισοζύγιο, πιστωτικό όριο, εγγυητές κ.τ.λ.).
Πέραν αυτών, κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος των συναλλαγών από τριμελή επιτροπή η οποία εκλέγεται από τα τακτικά μέλη και η οποία λαμβάνει γνώση όλων των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στο δίκτυο ώστε να ελέγξει τους λογαριασμούς για οποιαδήποτε παρατυπία. Επίσης όλα τα μέλη του δικτύου μπορούν ανά πάσα στιγμή να ζητήσουν και μη προγραμματισμένο έλεγχο. Τα πορίσματα των ελέγχων θα αναρτώνται στον ιστότοπο. Για περισσότερα δείτε το άρθρο Ζ7 στον εσωτερικό κανονισμό του δικτύου.

• Υπάρχει το νόμισμα σε φυσική μορφή;

Όχι. Αν στο μέλλον κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο και ασφαλές, ίσως το σκεφτούμε.

• Ποιες είναι οι διαφορές των ειδών των μελών του δικτύου;

μέλη εναλλακτικού δικτύουΥπάρχουν τρία είδη μελών: Τα αρωγά, τα δόκιμα και τα τακτικά. Όλα μπορούν να κάνουν συναλλαγές με “εναλλακτικά”.
Οι κύριες διαφορές τους είναι:

Αρωγά μέλη: Δεν έχουν δικαίωμα για πιστωτικό λογαριασμό. Δηλαδή δεν μπορούν να λάβουν περισσότερα από όσα έχουν ήδη προσφέρει στην κοινότητα. Κατά την εγγραφή τους κατατίθενται 100 “εναλλακτικά” στον λογαριασμό τους, με τα οποία μπορούν να λάβουν υπηρεσίες ή προϊόντα από όποιο μέλος του δικτύου θέλουν. Επειδή δεν μπορούν να έχουν πίστωση, πρέπει αυτά τα 100 “εναλλακτικά” να τα έχουν προσφέρει με κάποιο τρόπο στην κοινότητα. Αυτό γίνεται μέσω της εγγραφής τους που (για τα αρωγά μέλη) έχει κόστος 100 €. Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου. Ο λόγος για τον οποίο δεν κάναμε την εγγραφή των αρωγών μελών μικρότερη, π.χ. 20 € (με καταβολή 20 εναλλακτικών στον λογαριασμό τους) ήταν ότι τότε θα μπορούσε μια αθρόα εγγραφή αρωγών μελών να μείωνε τη μέση ρευστότητα του δικτύου στα 30-40 “εναλλακτικά”, μπλοκάροντας τις συναλλαγές.

Δόκιμα και Τακτικά μέλη: Έχουν δικαίωμα για πιστωτικό λογαριασμό. Η εγγραφή για τα δόκιμα και τα τακτικά μέλη έχει κόστος 20 € και κατά την εγγραφή τους κατατίθενται 20 “εναλλακτικά” στον λογαριασμό τους. Επιπλέον έχουν και πιστωτικό όριο 250 εναλλακτικών. Δηλαδή μόλις γραφτούν μπορούν να ζητήσουν συνολικά υπηρεσίες αξίας 20+250=270 “εναλλακτικών”, εγγυητέςαναλαμβάνοντας την υποχρέωση να προσφέρουν και τις δικές τους όταν τους ζητηθεί. Μάλιστα, όσο περισσότερο ενεργά μέλη είναι προσφέροντας υπηρεσίες, τόσο αυξάνει το πιστωτικό τους όριο (το οποίο μπορεί να φτάσει τα 2000 “εναλλακτικά”).
Για να γίνει κανείς δόκιμο ή τακτικό μέλος πρέπει να έχει δυο τακτικά μέλη ως εγγυητές, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Τακτικά μέλη: Έχουν επιπλέον δικαιώματα όπως το να μπαίνουν εγγυητές για νέα μέλη, να ψηφίζουν για την αλλαγή των κανονισμών κ.α.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε τον εσωτερικό κανονισμό του δικτύου.

• Μπορώ να υποβάλλω δημοσίευση χωρίς να γραφτώ στο δίκτυο;

Ναι. Αν θέλετε δημοσίευση που αφορά σε διμερή ανταλλαγή υπηρεσιών ή / και ευρώ, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε στο δίκτυο. Απλά εγγράφεστε στον ιστότοπο και υποβάλετε την δημοσίευσή σας στην κατάλληλη φόρμα. Αν θέλετε να συναλλάσσεστε με “εναλλακτικά” πρέπει να γραφτείτε στο δίκτυο.

• Μπορώ να γίνω μέλος του δικτύου αν δεν γνωρίζω κανένα ήδη υπάρχον μέλος (κι επομένως δεν υπάρχει κάποιος να εγγυηθεί για μένα);

Ναι, μπορείτε. Απλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να αποκτήσετε πίστωση (δείτε τους κανόνες λειτουργίας). Δηλαδή δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερες υπηρεσίες από όσες έχετε προσφέρει.

• Τι θα γίνει αν κάποιο μέλος ζητήσει υπηρεσίες, αποκτήσει πίστωση (δηλαδή χρωστάει στο δίκτυο) και μετά δεν προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα του σαν αντάλλαγμα;

ζυγαριά ευρώΤότε, μετά την παρέλευση τριών ετών, το μέλος οφείλει να αποπληρώσει σε ευρώ τις υπηρεσίες που έλαβε, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό στο ταμείο της κοινότητας (που αφορά στα λειτουρικά της έξοδα). Με αυτόν τον τρόπο, το μέλος μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ακόμη κι αν περάσουν τρία χρόνια χωρίς να έχει αποπληρώσει με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του την κοινότητα. Αυτό το μέτρο καθιστά συμφέρουσα την διαρκή χρήση του δικτύου: Κάθε υπηρεσία ή προϊόν που λαμβάνεται αποπληρώνεται είτε σε υπηρεσίες και προϊόντα, είτε (στη χειρότερη περίπτωση) μετά από τρία χρόνια σε ευρώ. Και μάλιστα χωρίς τόκο.
Αν αρνηθεί να πληρώσει το ποσό αυτό, διαγράφεται οριστικά από το δίκτυο και το ποσό που χρωστάει μεταφέρεται εξ’ ημισείας στον λογαριασμό των δύο μελών που εγγυήθηκαν για αυτό κατά την εγγραφή του. (Δείτε περισσότερα στα άρθρα Δ και Ε κανόνων λειτουργίας).
Σημειώνουμε ότι αν υπάρξουν διαγραφές, θα είναι αμετάκλητες και θα ανακοινώνονται στον ιστότοπο.

• Τι θα γίνει αν προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ένα μέλος του δικτύου και αυτό αρνηθεί να με πληρώσει;

Για να είστε πιο εξασφαλισμένοι, για μεγάλα ποσά, προτείνουμε να ζητάτε μια προκαταβολή ή την σταδιακή πληρωμή σας, καθώς θα προχωράει η εργασία. Την ευθύνη των συναλλαγών την έχουν τα εμπλεκόμενα μέλη. Δηλαδή, όπως δεν έχει ευθύνη η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα (που εκδίδει ευρώ) αν κάποιος δεν σας πληρώσει σε ευρώ για μια δουλειά που κάνατε, το αντίστοιχο συμβαίνει και με το δίκτυο.
Σημειώνουμε, παρ’ ολ’ αυτά, ότι το δίκτυο έχει μια ασφαλιστική δικλείδα παραπάνω: Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας και να καταγγείλετε το γεγονός. Αν διαπιστωθεί από 5 τακτικά μέλη ότι ένα μέλος είναι αναξιόπιστο, μπορούν να ζητήσουν την οριστική διαγραφή του, σύμφωνα με το άρθρο Ε2. Για περισσότερα διαβάστε τους κανόνες λειτουργίας του δικτύου.

• Πώς θα είμαι σίγουρος ότι κάποιος που ζητάει τις υπηρεσίες μου είναι μέλος του δικτύου;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να ζητήσετε μια μικρή προκαταβολή. Αν δεν είναι μέλος του δικτύου, δεν θα μπορέσει να σας τη δώσει.

• H υπηρεσία που προσφέρω έχει ζήτηση, αλλά δεν βρίσκω υπηρεσίες που να θέλω στο δίκτυο. Τι νόημα έχει το να έχω μεγάλο απόθεμα αν δεν μπορώ να το ξοδέψω;

Προτείνουμε δύο πράγματα για αυτό: Α) Μην παρέχετε περισσότερες υπηρεσίες μέσω του δικτύου από αυτές που μπορείτε να ξοδέψετε. Β) Ενθαρρύνετε κι άλλους να ενταχτούν. Όσο περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στο δίκτυο, η πιθανότητα να βρίσκετε υπηρεσίες που χρειάζεστε θα αυξάνεται.

• Βρίσκομαι σε μια περιοχή της Ελλάδας στην οποία δεν υπάρχουν μέλη του δικτύου ακόμη. Έχει νόημα να εγγραφώ;

Μάλλον όχι. Εξαίρεση σε αυτό είναι αν παρέχετε κάποια «απομακρυσμένη» υπηρεσία που θα ενδιαφέρει τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη (π.χ. ξενοδοχείο) και, ταυτόχρονα, σας ενδιαφέρει να λάβετε κάποια υπηρεσία από τα ήδη υπάρχοντα μέλη (κι ας μένουν μακριά σας).
Μια άλλη λύση είναι να προτείνετε σε φίλους να οργανώσετε έναν τοπικό «πυρήνα» μελών, που θα ενταχθούν στο δίκτυο και θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέσα από αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Δημήτρη Μουρούλη (στα 210-6711510, 697-3205032) για να σας βοηθήσουμε να το οργανώσετε καλύτερα.

Σημειώνουμε ότι και να μην γραφτείτε στο δίκτυο για συναλλαγές με “εναλλακτικά”, μπορείτε να γραφτείτε στον ιστότοπο για να υποβάλλετε δημοσίευση που αφορά σε διμερή ανταλλαγή υπηρεσιών. Σε αυτήν τη περίπτωση, ίσως αξίζει να γίνετε και μέλος του δικτύου καθώς θα έχετε 50% έκπτωση για τις δημοσιεύσεις σας. Και ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να προκύψουν και μερικές συναλλαγές με “εναλλακτικά”.

• Πώς χρηματοδοτείται ο ιστότοπος της free-economy.gr;

Τον ιστότοπο τον δημιούργησαν ο κ. Δημήτρης Μουρούλης (της webgalaxy.gr) που είναι ιδρυτικό μέλος του Εναλλακτικού Δικτύου σε συνεργασία με δύο προγραμματιστές, τους κ. Δημήτρη Κρεμμύδα και Κώστα Τσοπανάκη (που ανέπτυξαν το λογισμικό των συναλλαγών). O πρώτος δεν θα πληρωθεί για την δημιουργία του ιστοτόπου. Θα πληρώνεται για την διαχείριση και την αναβάθμισή του από τα έσοδα του ιστοτόπου (τα οποία καταβάλλουν όσοι εξυπηρετούνται σε αυτόν). Οι δύο προγραμματιστές πληρώθηκαν κυρίως με την καταβολή “εναλλακτικών” στον λογαριασμό τους. Για περισσότερα δείτε την σελίδα τιμολόγησης και τον εσωτερικό κανονισμό του δικτύου.

• Πώς καλύπτονται υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα του δικτύου;

Ένα μέρος καλύπτεται από τις εγγραφές και μια προμήθεια 1% επί των συναλλαγών. Για περισσότερα δείτε την σελίδα τιμολόγησης και το άρθρο ΣΤ στον εσωτερικό κανονισμό του δικτύου.

Δείτε περισσότερα στο στόχο του δικτύου ή τους κανόνες λειτουργίας.
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ (pdf).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

s2Member®